Skip to content
karla-krizmanic-kkarikature-zuta-prica


Karla Krizmanić: Vođenjem vlastitog posla naučila sam se izlagati brojnim izazovima

Jako sam uzbuđena u sklopu nove Žute priče predstaviti Karlu Krizmanić, inženjerku strojarstva, poduzetnicu, ali prije svega svestranu kreativku koja stoji iza uspješnog brenda Kkarikature.

Osim što je krenula u svoju poduzetničku priču, Karla ima i redovit posao od 8 do 16, a u slobodno vrijeme uživa u prirodi i uzgoju začina u svom Tinjanu.

Kada je i kako počela izrađivati karikature, koji joj je najdraži dio cijelog procesa, kako pronalazi vrijeme za dva posla i što je motivira, tek su neka od pitanja o kojima smo razgovarale. 

Vjerujem da ćeš nakon što pročitaš Karline odgovore, neizbježno pomisliti: „e baš mi je danas trebala ova doza motivacije“. Uživaj u Karlinoj priči! 🙂

Za početak nam otkrij kako se rodila ideja o Kkarikaturama.

Oduvijek sam bila kreativna, voljela crtati i samostalno se koristiti računalnim programima. Još u srednjoškolskim danima upustila sam se u digitalno crtanje zbog obiteljskog obrta. Izrađivala sam, i dalje izrađujem, razne crteže koji se apliciraju na kamen. Najčešće su to aplikacije za spomenike, kamene volte, ploče, kamine i sl. Tada nisam znala na koje sve načine mogu iskoristiti stečeno znanje.

U studenom 2018. godine dobila sam poziv za prijateljevu rođendansku proslavu. U potrazi za poklonom koji će oduševiti sve generacije, u bespuću interneta, pozornost su mi privukle karikature. Odlučila sam iskušati talent i vještine koje sam dotad usvojila. Želja mi je bila izraditi karikaturu na svoj način, bez naglašavanja mana osobe, kako bi moj uokvireni uradak krasio domove slavljenika i podsjećao ih na trenutke koji se pamte.

Kkarikaturama sam izrazila emocije brižnosti, nježnosti i smisla za lijepo, što predstavlja ono što ja jesam. Sve što sam dosad izradila za druge, proizišlo je iz želje za stvaranjem i izgradnjom mene osobno. 

Na tvojim platformama možemo vidjeti sjajne karikature rađene s puno ljubavi na kojima vodiš računa o najsitnijim detaljima. Vjerujem da je sam proces izrade jako uzbudljiv. Možeš li opisati kako izgleda postupak nastajanja jedne karikature?

Svaka je karikatura posebna i jedinstvena na svoj način, što zahtijeva duže vrijeme izrade. Samom procesu stvaranja pridajem punu pozornost i koncentraciju od početka do kraja, što uključuje želje i ideje klijenata, prigodu poklanjanja kao i osobine osobe kojoj je poklon namijenjen. 

Ako klijenti nemaju neku posebnu ideju, radi lakše vizualizacije krajnjeg rezultata, ponudim im kao primjer uratke koje sam dosad izradila, a koji odgovaraju prigodi pokona. Uz to, veoma su važne kvalitetne fotografije osoba iz kojih mogu iščitati linije očiju, nosa, lica i vizualizirati osobu koju crtam. 

kkarikature-zuta-prica

Nakon opsežne pripreme počinje izrada karikature. Cilj mi je da karikatura potpuno odgovara viziji klijenta, zbog čega prije ispisa gotovu karikaturu šaljem klijentu na uvid. Dimenzije i boje okvira također biram u suradnji s klijentom. Zapakiran poklon, spreman za uručivanje, šaljem na dogovorenu adresu i s nestrpljenjem čekam povratne reakcije slavljenika. 

Reakcije su za mene najbolji dio cijelog procesa izrade karikature. Zapravo, moje uzbuđenje raste sve više što se proces izrade približava kraju. Predivan osjećaj koji mi je potvrda za sve ono što radim. 

U cijelom procesu neizmjerno uživam jer mi daje prostora da budem kreativna i slobodna u stvaranju.

Osim same izrade karikatura tvoj posao obuhvaća i vođenje društvenih mreža, komunikaciju s klijentima i, pretpostavljam, ponešto administracije. Uz tehničke vještine vezane za crtanje, koje ti još vještine pomažu u svakodnevnom radu?

Nastojim, uz svakodnevne obveze koje se nalaze na popisu ciljeva i želja, ukrasti vrijeme za samu sebe i razmišljati o budućnosti brenda i gdje ja samu sebe vidim. Zapisujem sve ideje koje mi padnu na pamet. Često to budu sjajne ideje koje tijekom nekog vremena realiziram. Bez osluškivanja same sebe sve to ne bi imalo potpunog smisla.

karla-karikature-zuta-prica

Veoma mi je bitno u cijelom tom procesu biti okružena osobama koje su mi uzor, koje me motiviraju i podupiru, i offline i online. Okružje ima bitnu ulogu u mom razmišljanju i koracima koje poduzimam. Pokoji savjet sa strane i pogled na sve ovo što radim iz druge perspektive uvelike mi pomažu.

Bitno mjesto pridajem i zdravom načinu života. Vjerujem da samo ako sam ja dobro, mogu dati maksimum od sebe i prenijeti takav stav, razmišljanja i osjećaje na klijente s kojima radim kao i na zajednicu koja me prati na društvenim mrežama.

Imaš li koju anegdotu s klijentom koju bi izdvojila ili neku reakciju na karikaturu koja ti je ostala u posebnom sjećanju?

Dosad su sve reakcije klijenata kao i slavljenika bile sjajne. Količina pažnje i ljubavi koje ulažem u svoj rad na kraju se vrate trostruko kroz radost onoga koji poklanja i onoga koji prima dar. Ako bih morala izdvojiti jednu anegdotu, onda je to svakako situacija u kojoj osoba koja daruje ne može dočekati da pokloni karikaturu. Od nestrpljenja i uzbuđenja poklon u ruke slavljenika stigne prije.

Jedan je primjer s ovogodišnjeg Valentinova kada je cura naručila svom mužu karikaturu njega na motoru. Toliko joj se svidjela da nije mogla čekati Valentinovo i reakciju svog muža te ga je iznenadila poklonom prije Dana zaljubljenih. Meni su te situacije sjajne i potpuno podupirem poklanjanje prije jer tada slavljenik zaista ne očekuje poklon, a posebno ne tako personaliziran i jedinstven poklon.

kkarikature-karla-zuta-prica

Posebno me raduje kada mi klijenti pošalju fotografiju na kojoj je karikatura zauzela posebno mjesto u njihovu domu. Najčešće na polici ili zidu dnevne sobe. Znam da sam tada učinila sjajan posao i da će ih poklon podsjećati na proživljene emocije i ostvaren uspjeh.

 

Dobro je poznato da kreativci, posebno oni koji se bave umjetnošću, nerijetko zaziru od prodaje i marketinga. S obzirom na to da već neko vrijeme vodiš profil svog brenda na društvenim mrežama i uspješno si pokrenula svoj posao, koji bi savjet (ili više njih) dala onima koji se još uvijek ustručavaju pokazati svoj rad svijetu?

Poručila bih im da samo krenu jer mnogo predivnog iskustva, suradnji i poznanstava nestrpljivo čeka na njih. Svaki proizvod ili usluga čini nečiji život jednostavnijim i ljepšim. Ako ne prodajemo, uskraćujemo mogućnost onomu komu bi naš proizvod koristio.

Osim toga, poručila bih da ne čekaju „da budu spremni“. Neka krenu odmah, sada, danas, i da se ne boje neuspjeha. Iz svakoga doživljenog „neuspjeha“ učimo kako biti još bolji u tome što radimo, što je sjajno. Učimo cijeli život, i to je predivan proces i osjećaj. Gradimo svoju ideju, usmjeravamo je prema željenom cilju i pritom pomažemo onima kojima ovo što radimo treba i koristi.

Možda zvuči i djeluje u početku nemoguće, možda nemamo sva potrebna znanja, sve potrebne alate, ali mislili smo da je i letjeti nemoguće pa smo uspjeli.

kkarikature-zuta-prica-karikature

Osim što izrađuješ karikature, stalno si zaposlena u struci. Kako organiziraš vrijeme?

Po struci sam inženjerka strojarstva te se od 8 do 16 h bavim projektiranjem termotehničkih instalacija grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije stambenih i poslovnih prostora, ugostiteljskih kompleksa, bazena i drugih većih i manjih objekata. 

Dobra organizacija vremena ključna je za balansiranje svega što radim. Najviše mi pomaže zapisivanje ciljeva i njihovo raspoređivanje u kalendar po mjesecima, odnosno planiranje vremena. Na taj način zadajem sebi rokove u kojim želim ili trebam izvršiti zadatak.

Osim toga, klijenti imaju određen rok kada karikatura mora biti na njihovoj adresi te sve zadatke planiram prema prioritetima, što me motivira da katkad i ustanem prije posla u pet sati ujutro i odradim ono što mi je u tom trenutku najvažnije

“Ako nešto istinski želite, nađete vrijeme i način da to ostvarite.” 

Nedavno si pokrenula newsletter u kojem svaku nedjelju šalješ prekrasnu ilustraciju s prigodnom porukom za ljepši početak novoga tjedna. Jesu li ilustracije nešto čime se također planiraš baviti? Kakve nam novosti pripremaš u razdoblju koje dolazi?

Ilustracije su uz karikature moja nova strast. U izradi ilustracija imam potpunu slobodu kreiranja svoje trenutačne inspiracije. Ilustracijom izražavam jednostavnost i ljepotu življenja. Svaki dan događaju nam se situacije u životu za koje samo mi biramo kako ćemo ih interpretirati. Ja uvijek biram pozitivu, nasmijati se i krenuti dalje. Ilustracije su tu da nas zaustave na trenutak i podsjete na predivne stvari koje nam život svakoga dana sprema, počevši od toga da imamo priliku probuditi se i živjeti.

Ako želite u svoj sandučić svake nedjelje primiti ilustraciju s inspirativnom porukom za početak novog tjedna, bit će mi neizmjerno drago. Newsletter zajednici možete se pridružiti na ovom linku.

Također, početkom godine osmislila sam nešto sasvim novo što je još u fazi testiranja. Proces traži puno više od samog crtanja, ali potpuno uključuje kreativnost, što me neizmjerno veseli. Zasad još ne mogu reći više, ali mogu reći da je nešto potpuno novo i drukčije, što će lijepo zaokružiti priču onoga što ja jesam i što ovaj brend zagovara.

Činjenica je da koliko god kreativni bili, ima dana kada nam jednostavno ne ide. Što te motivira kada zapneš?

Slažem se da nisu svi dani isti i katkad imam manje energije i motivacije. No tih je dana manje, tada slušam samu sebe i odmaram se. Zapravo, u tim se pauzama rađaju nove ideje, što sam ja samoj sebi puno puta dokazala. Tijelu i umu potreban je odmor, nakon čega se vraćam jača no prije. U ove dvije i pol godine još mi se nije dogodilo da ne mogu krenuti dalje. Volim to što radim i neumorna sam u ostvarivanju svojih želja i ciljeva.

Kada se osjećam umorno, biram okružiti se meni dragim ljudima ili pobjegnem u prirodu. Reakcije zadovoljnih klijenata nešto su što me uvijek resetira i vrati energiju. Zapravo, trudim se svaki dan balansirati posao i ono što me puni dobrom energijom. Hodam kroz život s pozitivnim mislima i kad god zastanem, usredotočim se na sve pozitivno što proizlazi iz mog rada.

Često se kaže da je pokretanje vlastitog posla velika škola poslovnog, ali i osobnog razvoja. Koja je najvažnija lekcija (ili više njih) koju si naučila u razdoblju otkad si pokrenula Kkarikature?

Da se mogu vratiti na početak, ponovila bih opet sve bez razmišljanja. Vođenjem vlastitog posla naučila sam se izlagati brojnim izazovima i zauzimati se za sebe. Naučila sam da nitko drugi nije odgovoran za ono što nam se događa u životu osim nas samih. Ako želimo nešto promijeniti, u našim je rukama moć da to učinimo.

Korak u nesigurnu zonu krije puno životnih lekcija koje će nam poslije mnogo koristiti i biti potvrda da možemo ostvariti sve što želimo. U takvim se situacijama, izlaskom iz zone komfora, grade samopouzdanje i vjera u sebe, što su za mene veoma bitne vještine.

Karli puno hvala na inspirativnom razgovoru, a tebe pozivam da zapratiš Kkarikature na Facebooku i Instagramu, uživaš u njezinim radovima i budeš u tijeku sa svime što Karla priprema u budućnosti.

Do sljedeće Žute priče mi se također družimo na Instagramu i putem newslettera

Žuta priča je rubrika u kojoj upoznajemo pojedinace koji rade ono što vole, uspješni su  u tome i čine naše društvo ljepšim mjestom. Vidjet ćemo cijeli spektar različitih zanimanja, svjedočiti uspješnim promjenama karijere i pojedincima koji potvrđuju da svoje mjesto pod suncem odabiremo sami. Nadam se da će ti žute priče biti poticaj za postizanje vlastitih ciljeva. 🙂 

Lijepi dan ti želim!

Ana