Skip to content
zuta-prica-barbara-tolic


Barbara Tolić: Inspiracija može biti sve oko nas, samo moramo aktivno i zainteresirano promatrati svijet

Iznimno me veseli što je prva gošća rubrike Žuta priča Barbara Tolić, mlada kreativka, zaljubljenica u hrvatski jezik i književnost i sukreatorica prepoznatljivoga jezičnog brenda Hrvatski za svaku upotrebu u sklopu kojega na društvenim mrežama, s kolegicom Željkom Jeličanin približava jezične zanimljivosti zajednici od gotovo 15 tisuća zaljubljenika u naš jezik.

Barbaru sam upoznala prije dvije godine i na prvu sam znala da se od nje jako puno može učiti. Vjerujem da ćeš u razgovoru u nastavku pronaći niz zanimljivosti i savjeta koje ćeš moći primijeniti u svom poslu, ali i u životu. Idemo upoznati Barbaru! 🙂

Diplomirala si kroatistiku i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Što te privuklo odabranim studijima i jesi li već tada znala čime se želiš baviti u budućnosti?

Hrvatski jezik i književnost moja su velika ljubav otkako sam naučila čitati – još se uvijek sjećam koliko sam na samom početku svoga školovanja, u trenutku kada sam shvatila da sam zaista naučila čitati, bila pod dojmom te spoznaje.

Ideja o pedagogiji rodila se tijekom srednje škole, kada sam osvijestila važnost obrazovnih procesa (iz dobrih, ali i loših primjera koje sam kao školarka promatrala) i kada sam počela promišljati o svim izazovima s kojima se susrećemo u društvu. Poželjela sam dati svoj dio u radu na kolektivnim promjenama i osvještavanju nepravde, na koju sam oduvijek bila izrazito osjetljiva.

“Ideja o tome što želim raditi počela se oblikovati tijekom studija, a još joj uvijek dajem prostora za daljnje razvijanje. Jedino što sam od samih početaka znala jest da nekako moram spojiti knjige, obrazovanje i pomaganje drugima.” 

Danas radiš kao koordinatorica komunikacija u Hrvatskoj udruzi društava za tržišno komuniciranje (HURA-i). Koja zaduženja obuhvaća tvoje radno mjesto? I možeš li izdvojiti ključne vještine koje ti svakodnevno pomažu u obavljanju posla?

Moje radno mjesto obuhvaća brigu o komunikacijama HURA-e na više razina: od pisanja vijesti, priopćenja i različitih vrsta tekstova do lekture, komunikacije s medijima i koordiniranja društvenih mreža, newslettera i komunikacije s članovima industrije i drugim javnostima.

Vještine koje mi pomažu u radu i koje nastojim kontinuirano usavršavati svakako su pedantnost, kreativnost (i razmišljanje izvan okvira), jasnoća izražavanja (uvijek je najveći izazov reći mnogo toga u malo riječi i pritom biti vrlo konstruktivan, ali i zanimljiv) i, možda najvažnije, informiranost i sudjelovanje u timskom radu i donošenju odluka: moram znati na čemu rade moje kolegice i kolege kako bih tu poruku znala kvalitetno prenijeti dalje.

barbara-tolic-zuta-prica

Foto: Juraj Močilac

S kolegicom Željkom Jeličanin, također velikom zaljubljenicom u hrvatski jezik, osmislila si divno virtualno mjesto za sve ljubitelje našega jezika i književnosti. Možeš li nam ispričati kako je nastao projekt Književne kritičarije?

Svoju avanturu, koja traje već skoro pet godina, započele smo 2016. na Facebooku stranicom Hrvatski za svaku upotrebu jer smo shvatile da obje uživamo u čitanju, bilježenju citata, ali i svojih dojmova o pročitanom, kao i različitih jezičnih zanimljivosti. Nije imalo smisla time zatrpavati ljude na osobnim profilima, zbog čega nam se ideja stranice na Facebooku učinila jako intrigantnom. 

Na prvi rođendan Facebook stranice otvorile smo i Književne kritičarije jer nam je bila potrebno mjesto gdje se o ranije navedenim temama možemo više raspisati, a danas je to platforma koja se vrlo često bavi i jezikom te različitim književnim i jezičnim aktualnostima. 

Na drugi rođendan nastao je profil @HJzasve na Instagramu – koji je tada tek počeo bujati i nudio je nove mogućnosti oblikovanja sadržaja.

Na svim se platformama aktivno bavimo književnošću i jezikom, nastojeći pritom biti zanimljive i za jezik i književnost zainteresirati one koji već nisu (veliki) ljubitelji te im tako olakšati učenje, svakodnevne zadatke i (službenu) komunikaciju, ali i ponuditi im inspiraciju za čitanje. Naravno, pritom i mi mnogo učimo, što je važan aspekt našega rada.

Naši su popisi za čitanje u velikoj mjeri usredotočeni na hrvatsku književnost pa smo na Instagramu pokrenule oznaku #čitamdomaće, a potom prije manje od dva mjeseca otvorile i grupu na Facebooku posvećenu preporukama za čitanje domaće književnosti. U grupi se tek zagrijavamo, ali svakoga dana vodimo vrlo zanimljive razgovore.

Sve su platforme iz potrebe – naše, ali i naših pratitelja, tj. prijatelja – za progovaranjem o određenim temama u određenom obliku. Svaku promjenu oblika prati naš izrazito velik entuzijazam i želja da i sebi i drugima pružimo nešto korisno i zanimljivo.

“Često razmišljamo o novim, drugačijim mogućnostima izražavanja i jako uživamo u svakom procesu, a čini se da uživa i naša zajednica, ako je suditi po toplim povratnim informacijama.” 

Obrađujete čitav spektar tema, od književnih i kazališnih kritika i intervjua s poznatim književnicima, preko aktualnosti vezanih za različita događanja, do iznimno korisnih informacija o pravopisu i kvizova koji pomažu srednjoškolcima u pripremi mature. Ostavljate dojam da vam ideja nikada ne manjka. Kako odabirete o čemu ćete pisati? U čemu nalazite inspiraciju?

Uh, ideja zaista nikada ne manjka, zato se Željka i ja često sastanemo kako bismo za razdoblje pred sobom utvrdile prioritete i odlučile kojoj ćemo se platformi posvetiti više. Nama je ovo u najvećoj mjeri ipak hobi pa se ne želimo preopteretiti, nego uživati u svemu što radimo. 

Tako i odabiremo teme – razmislimo što je zanimljivo nama i pritom svoje ljude na društvenim mrežama pitamo sviđa li se njima ideja ili ih zamolimo da među više opcija odaberu jednu i predlože svoju. A inspiraciju pronalazimo u svemu što radimo – promišljamo o svakodnevnoj neformalnoj i profesionalnoj komunikaciji, pri lekturi tekstova uočavamo što drugima stvara probleme, čitamo i uživamo u svim drugim oblicima umjetnosti. 

“Shvatila sam da inspiracija zaista može biti sve oko nas, samo moramo odlučiti na taj način, aktivno i zainteresirano, promatrati svijet.” 

Jako ste aktivne na društvenim mrežama, gdje brojite gotovo 15 tisuća zaljubljenika u hrvatsku riječ i redovito ste u kontaktu sa svojim čitateljima, što, vjerujem, zahtjeva puno ljubavi, truda i vremena. Kako međusobno organizirate posao, imate li jasno podijeljene uloge ili obje sudjelujete u svim segmentima rada?

Mi zaista sve radimo zajedno, tj. dijelimo sav posao. Jedan tjedan Željka je zadužena za Instagram, a drugi tjedan ja. Na Facebooku tijekom tjedna imamo dvije objave dnevno, pa sam jedan tjedan ja jutarnja, a Željka večernja smjena. I obrnuto. U tjednu kada se jedna bavi Instagramom, druga moderira grupu na Facebooku. 

Kada uređujemo, lektoriramo i korigiramo tekstove, sve tekstove pregledaju naša četiri oka – nekoliko puta. Teme za Kritičarije (iako su nam one trenutno na malom predahu) također dijelimo po rubrikama, s tim da je na Kritičarijama Željka često aktivnija od mene. 

Ne mogu ne spomenuti i ljude s kojima svakodnevno razgovaramo na mrežama, mnoge od njih sada već možemo nazvati prijateljima i prijateljicama; i iz toga se rađaju motivacija, nove ideje, pa čak i suradnje.

barbara-tolic-zeljka-jelicanin

Ljudima je uglavnom nevjerojatno, ali mi zaista sve volimo raditi zajedno. Pritom jedna drugu bodrimo, zajedno se i smijemo i ljutimo, zaista uživamo u zajedničkom radu i baš smo dobar tim. Da nije tako, dinamika ne bi bila dobra i odavno bi se sve raspalo.

Barbara o suradnji s kolegicom Željkom Jeličanin

Uz stalno zaposlenje i Hrvatski za svaku upotrebu baviš se i lektoriranjem. Imaš li savjet o organizaciji vremena za one koji bi uz posao voljeli raditi još nešto? Kako organiziraš svoj radni dan?

Najvažnije mi je posložiti prioritete i tijekom jutra riješiti najveći i najhitniji zadatak; uglavnom je to onaj koji mi uzrokuje grčeve u želucu. Kada to riješim, odmah imam energije i za sve ostalo.

Odugovlačenje je jedna od mojih boljki, zato tu još od školskih dana uskače disciplina. Moram se samo natjerati da krenem i dalje ide lakše. A ako ne krenem, osjećam grižnju savjesti pa uvjeravam samu sebe da u odugovlačenju zaista nema ništa dobro – em nisam napravila što sam trebala, em se loše osjećam. Kome to treba u životu?!

A kad smo već kod trebanja, treba mi puno sna, nastojim se hraniti što zdravije i imati pauze za šetnju na zraku jer nije rijetkost da sam za računalom po cijele dane (i noći) pa mi uslijed nedostatka sna, redovitih obroka i kretanja vrlo brzo padne imunitet, a onda ne mogu pomoći ni drugima ni sebi.

Naravno, često se ni sama ne držim svojih savjeta pa sebe otjeram u krajnost i skroz se iscrpim. Onda mi treba kvalitetan odmor kako bih mogla ponovno krenuti i nastojati držati se kvalitetnih navika. 

Foto: Juraj Močilac

Puno pišeš i jako voliš poeziju. Razmišljaš li možda ukoričiti svoju pisanu riječ?

Puno pišem – priopćenja, vijesti, prodajne i stručne tekstove, osvrte na književnost i komentare na svakodnevicu… i onda mi nakon toga svega ne ostane dovoljno volje za poeziju (i prozu), barem ne na svakodnevnoj razini. Nastojim i to više ubacivati u raspored jer zaista uživam u pisanju. Sva sreća, pisanjem se bavim po cijele dane pa se nadam da neću zahrđati ni na poetskom planu. A pomažem si i čitanjem.

Voljela bih jednoga dana u rukama držati svoju knjigu, ali čini mi se da će do toga proći još dosta vremena jer sam poprilično samokritična… no nadam se da će ipak trebati manje nego što računam. 🙂

Tješim se blesavom izlikom da do mene nije još uvijek došla ona velika priča vrijedna pričanja i zapisivanja pa zasad vježbam bilježenjem fragmenata. Korak po korak.

Za kraj ću se ponovno vratiti na Hrvatski za svaku upotrebu. Ne sumnjam da je puno planova za dalje. Možeš li podijeliti što spremate u dolazećem razdoblju?

U sljedećem razdoblju voljele bismo se više usmjeriti na videoformat. Započele smo snimanjem reelsa na Instagramu, nedavno smo pokrenule IGTV seriju o književnosti naziva Razgovori ugodni, pa smo se već pomalo oslobodile i zanimljivo nam je izražavati se na taj način.

Usmjerit ćemo se više i na već spomenutu FB grupu Preporuke za čitanje, a u planu nam je uskoro pokrenuti i newsletter koji će se još više usmjeriti na kreativce, pisanje, kreativnost u pisanju… I jako se veselimo!

Žuta priča je rubrika u kojoj ćemo upoznati niz pojedinaca koji rade ono što vole, uspješni su  u tome i čine naše društvo ljepšim mjestom. Vidjet ćemo cijeli spektar različitih zanimanja, svjedočiti uspješnim promjenama karijere i pojedincima koji potvrđuju da svoje mjesto pod suncem odabiremo sami. Nadam se da će ti žute priče biti poticaj za postizanje vlastitih ciljeva. 🙂 

Barbari veliko hvala na odvojenom vremenu za intervju, a tebe pozivam da zapratiš Hrvatski za svaku upotrebu na Facebooku Instagramu na kojima ćeš naći niz zanimljivosti i korisnih informacija o našemu jeziku i književnosti.

Do sljedeće Žute priče mi se također družimo na Instagramu i putem newslettera

Uživaj u danu!

Ana