Skip to content
kako-potaknuti-kreativnost


Kako potaknuti kreativnost? – 5 koraka uz koje nikada više nećeš biti bez ideja

 

“Kreativnost je moć povezivanja naoko nepovezivog.”

William Plomer

Nisam oduvijek bila upoznata s tim citatom i dugo sam vjerovala da je kreativnost povezana isključivo s umjetnošću. Kreativni su iz mog kuta gledanja bili likovni umjetnici, glazbenici, pisci. Isto tako, vjerovala sam da je kreativnost odlika odabranih. U istoj mjeri u kojoj sam sve kreativce respektirala, zavidjela sam im.

Dobro sam poznavala taj osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti koje kreativno izražavanje budi u čovjeku. U osnovnoj školi glazba je bila moj život. Svirala sam tri instrumenta i danima sam mogla sjediti u sobi, slušati glazbu, skidati akorde omiljenih pjesama, pisati tekstove i osmišljavati neke svoje melodije. Vrijeme mi je letjelo i ni o čem drugom nisam razmišljala. Najbolji osjećaj ikad. I to je nestalo. Gotovo preko noći.

Prije nekoliko godina počela sam razmišljati o tome kako je nestala ta silna kreativnost. Hoću li ikada više nešto raditi s toliko ljubavi da neću osjetiti vrijeme kako prolazi?

Protumačila sam si to ovako. Dogodilo se odrastanje. Dogodili su se srednja škola, fakultet, prvi posao… Dogodilo se da većinu svog vremena provodimo u nekakvom sustavu koji nas potiče na sve, ali na kreativnost vrlo rijetko. Zavidjela sam onima koji su unatoč odrastanju zadržali svoje hobije, svoja veselja, svoju kreativnost.

Dvije istine o kreativnosti

Prije nekoliko godina, taman u toj nekakvoj pogubljenosti u vezi s kreativnosti i manjkom ideja, na Interliberu mi je u oči upala knjiga naslova Budite kreativni autora dr. Yewa Kama Keonga. Kupila sam ju iste sekunde i upravo sam u toj knjizi naišla na spoznaju koja mi je dala odgovor na pitanje gdje je nestala kreativnost.

Istina broj 1:

Ne. Kreativnost nije prošla. I ti i ja smo kreativni. Svi ljudi su kreativni.

Razlikujemo se samo po stupnju i području u kojem smo kreativni. Psiholog Howard Gardner vjeruje da svatko od nas posjeduje osam različitih inteligencija koje su u vrlo uskoj vezi s kreativnošću. Netko je kreativan u glazbi, netko u pregovaranju, a netko u analitici. U tablici možeš pronaći kojoj skupini kreativaca pripadaš ti.

kako-potaknuti-kreativnost

Prilagođeno iz knjige Budite kreativni, dr. Y. K. K.

To znači da smo kreativni kad planiramo prijateljev rođendanski tulum. Kreativni smo kad kuhamo i promijenimo recept po svom guštu. Kreativni smo kad argumentiramo. Kreativni smo kad nađemo rješenje kako zadržati klijenta. Kreativni smo zbog načina na koji učimo. Kreativni smo kad izvedemo onaj savršeni zahvat na treningu karatea. Kreativni smo kad djetetu govorimo u rimama.

Istina broj 2:

Kreativnost je vještina. A svaka vještina može se naučiti.

No kako se to uči kreativnost? 

Kreativnost se uči kao i svaka druga vještina. Korak po korak. U ovom slučaju samo je pet koraka i u nastavku ih dijelim s tobom.

Dobra vijest je da smo svi u životu više puta prošli kroz kreativni proces. Samo ga možda nismo bili svjesni.

 

5 koraka uz koje više nećeš biti bez ideja

1. ZNANJE ili prikupljanje informacija

Kao što i citat s početka teksta kaže, kreativnost se često definira kao stvaranje poveznica.

Za stvaranje poveznica potrebna nam je nekakva baza, odnosno znanje. Znanje se ne odnosi samo na formalno obrazovanje i na naše zanimanje, već na sve ono što smo naučili u životu koristeći se različitim izvorima informacija, svim svojim osjetilima, svim svojim iskustvima.

Ako želiš potaknuti kreativnost, predlažem da čitaš nešto što nije usko vezano za tvoju struku, posegni za nečim za čim inače ne bi. Isprobaj neku novu aktivnost, pogledaj film žanra koji te obično ne privlači. Istražuj nove sadržaje, izlaži se novim iskustvima.

2. RAZMIŠLJANJE

Upute za taj korak glase – razmišljaj i još malo razmišljaj.

Ne kaže se uzalud da je najbolji način da se dođe do dobre ideje imati više njih. I preporučujem da svaku ideju zapišeš. Koliko god ti možda zvučala čudno, smiješno, nerealno, pa čak i glupo. Kad prvi, drugi, treći put pročitaš svoje zabilješke, mozak će se aktivirati i doći ćeš do onoga što si tražio.

3. INKUBACIJA

Nakon intenzivnog razmišljanja uzmi pauzu.

Mozgu je s vremena na vrijeme potreban predah. Uzmi vrijeme za opuštanje, prošeći, izađi s prijateljima, pogledaj omiljenu seriju ili jednostavno odspavaj. Podsvijest će odraditi svoje. Nije nemoguće da usred noći ili pod tušem dođeš na genijalnu ideju. Štoviše, to se događa jako često.

Znaš li da je Einstein većinu rješenja svojih znanstvenih problema dobivao dok je svirao violinu ili drijemao?

4. EUREKA ili trenutak inspiracije

Eureka označava trenutak kad napokon dođeš do ideje ili rješenja svog problema.

S obzirom na to da se to često događa u najneočekivanijim trenutcima, odvoji barem malo vremena i odmah zapiši spoznaju do koje si došao. Ideja kako dođe, tako i prođe. Ne želimo da prođe nezabilježeno jer je tu s razlogom.

5. RAZVOJ

Posljednji je korak razrada ideje. Ideju treba razviti, učiniti ju funkcionalnom i korisnom. Uzmi vrijeme i radi na svojoj ideji.

 

Kad se sljedeći put budeš osjećao bezidejno, predlažem da prođeš tih pet koraka.

I zapamti – svi smo mi kreativni. Kreativnost je u nama, a na nama je da ju izbacimo na površinu i nešto s njom učinimo.

Za kraj s tobom dijelim citat koji mi je nedavno zapeo za oko:

 

Vizija bez akcije samo je san. Akcija bez vizije puka je razbibriga. Vizija i akcija mogu promijeniti svijet!

Joel Arthur Barker

 

Slažeš li se? Piši mi na mail ili me potraži na Instagramu.

Ako ti se sviđaju tekstovi poput ovog, predlažem da se pretplatiš na newsletter u kojem dva puta mjesečno dijelim dodatne slične savjete. 

Veselim se nastavku našeg druženja! 

 

Ana