Lijepo je za advent otići u Beč, Salzburg, Budimpeštu. Lijepo je u ovo doba godine na dva dana skoknuti do Slovenije ili Austrije na skijanje. I te kako. Ali lijepo je osvijestiti i da tu kod nas, i to sat i pol od Zagreba, postoji čudo prirode (doslovce) koje kao da nam nije baš neki prioritet kad su putovanja ili izleti u pitanju jer “budemo na ljeto na putu za more” pa ti se nikad ne da stati jer želiš što prije vidjeti more. Pa “budemo na povratku s mora” pa ne staneš jer si zapeo u gužvi na cesti i više ti se ne da i hoćeš što prije stići kući, a i “to je tu blizu, skoknut ćemo jedan vikend”, a taj vikend nikad ne dođe. I tako sa svojih trideset godina shvatiš da nisi bio na mjestu na koje svakodnevno dolaze rijeke ljudi iz najudaljenijih krajeva svijeta. I to ciljano. Jer znaju da, ako si u Hrvatskoj, moraš otići vidjeti Plitvička jezera.

plitvicka-jezera

I tako sam za trideseti rođendan (što je bilo prije koju godinu) poželjela otići na Plitvice. Odlučili smo se za jedan vikend početkom prosinca. Nadali smo se snijegu, no iako ga nije bilo, uvjerili smo se da su Plitvice i u hladnije doba godine zaista veličanstvene, sa snijegom ili bez njega.

Razgledavanje smo započeli vožnjom brodićem po jezeru Kozjak.

plitvice
plitvice
plitvice
plitvice

Kad smo se iskrcali iz brodića, prvo smo se ugrijali kavom i rakijicom, a onda smo krenuli u šetnju parkom.

Plitvice su još 1979. godine uvrštene na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Kad si tu, odmah ti je jasno zašto. Tu počinje čarolija. Tu se javi onaj osjećaj ogromnog poštovanja prema prirodi. Tu staneš i gledaš. I upijaš. Tu osjetiš istinsku moć prirode.

plitvice
plitvice
plitvice
plitvice
plitvice
plitvice
plitvice
plitvice
plitvice
plitvice
plitvice
plitvice

Uz želju da si u kalendaru za 2019. uspiješ dan ili dva odvojiti za izlet na ovo čarobno mjesto, za kraj s tobom dijelim prigodan citat. Nešto što svi već jako dobro znamo, ali na ovakvom mjestu se još malo više uvjerimo da je tako.

“Water is the driving force of all nature.”

Leonardo Da Vinci

Uskoro si ponovno tipkamo, a u međuvremenu se družimo ovdje 🙂

Savjet: Prije odlaska na Plitvice na službenoj stranici provjeri je li Nacionalni park otvoren, posebno ako se odlučiš posjetiti ga zimi. Kada smo mi bili Gornja Jezera su bila zatvorena, ali je u tom slučaju i cijena ulaznice niža tako da je sve korektno 🙂