Čak i ako te put još nije odveo do New Yorka, Peta avenija je ulica za koju si sigurno čuo. Po čemu je posebna? Osim što je zaista duuugačka i pruža se gotovo cijelim Manhattanom, u njoj su se smjestile najvažnije njujorške atrakcije, najluksuznije trgovine i najraskošniji hoteli.

Da imaš samo jedan dan u New Yorku, preporučila bih ti da prošećeš Petom avenijom. Kao što naslov teksta kaže to je ulica koja možda najbolje prikazuje New York kakav znamo iz filmova: nebrojeni žuti taksiji, sjajni izlozi, trgovine visoke mode i glavni simboli grada: Empire State Building (ESB), Rockefeller Center, Public Library, Hotel Plaza.

hotel-plaza
Hotel Plaza

Avenija se proteže od Greenwich Village i Washington Squarea pa sve do Harlema, no srce same avenije je na potezu od ESB do Grand Army Plaze ispred poznatog Plaza hotela, u neposrednoj blizini Central Parka.

yellow-cab
Peta avenija
peta-avenija
Peta avenija

Osim kultnih robnih kuća poput Bergdorf Goodman i Saks te niza luksuznih trgovina odjeće i nakita, tu ćeš naići i na niz pristupačnijih trgovina poput Nike i Zare, divan St. Regis hotel i najpoznatiji Apple Store u svijetu koji je otvoren 24 sata 365 dana u godini.

st-regis-hotel
St Regis Hotel

Ulica koja pršti pravom njujorškom energijom, mjesto koje unatoč svojoj ogromnoj šarolikosti i dalje zadržava tu neku eleganciju. Toliko je svega da teško možeš izdvojiti ono najposebnije, no ipak sam se uspjela odlučiti za pet najdojmljivijih sadržaja.

1. Empire State Building

empire-state-building
Empire State Building

ESB je najpoznatiji njujorški neboder koji godišnje posjeti više od četiri milijuna ljudi. Impresivan izvana, još impresivniji iznutra, posebno kad si na 86. katu i pogled puca na cijeli grad. Mjesto na kojem te ne može zaobići „I’m on top of the world“ state of mind. I mjesto na koje vrijedi potrošiti tih četrdesetak dolara.

Mi smo bili u večernjim satima i pogled je spektakularan.

empire-state-building-pogled
empire-state-building-pogled
empire-state-building-pogled

2. Rockefeller Center

rockefeller-center
Rockefeller Center

Priča o Rockefeller Centru započinje 30ih godina prošlog stoljeća. Glavni krivac za izgradnju prvog komercijalno poslovnog centra takvog tipa je John D. Rockefeller, milijarder i nepopravljivi filantrop koji je bio uvjerenja da njegovo bogatstvo mora biti iskorišteno za javno dobro. Rockefeller centar je danas, između ostalog, poznat po nizu sadržaja. Tu se uz restorane i trgovine smjestila i televizijska kuća NBC studios (Saturday Night Live, The Tonight Show Starring Jimmy Fallon). Ovaj put nismo, ali sljedeći bismo svakako voljeli otići na turu po studijima, a unaprijed se može i prijaviti za sudjelovanje u njihovim emisijama.

Rockefeller Center je još jedno mjesto s kojeg imaš priliku vidjeti grad odozgo. Poželjno je da te posluži vrijeme. Nama se dogodilo da je u terminu za koji smo kupili kartu vidljivost bila 0%. U tom slučaju osoblje ti kaže da promijeniš ulaznicu za neki drugi termin. Iz drugog pokušaja smo se popeli na Top of the Rock kad je vidljivost bila 50% i bilo je wow. O dojmu kad je sunčano, vedro i vidljivost 100% mogu samo nagađati. Ukratko – must go, must see.

rockefeller-center-view
Rockefeller Center – Top of the Rock – pogled na Empire State Building

Ako se u NY zatekneš u vrijeme adventa, tu ćeš naići na najpoznatije i najraskošnije božićno drvce na svijetu.

3. St. Patrick’s Cathedral

st-patricks-cathedral
St Patrick’s Cathedral

U neposrednoj blizini Rockefeller Centra smjestila se Katedrala sv. Patrika, najveća rimokatolička katedrala u Americi. Kada je započela s gradnjom davne 1850. godine, mnogi su kritizirali tu lokaciju smatrajući je predalekom u odnosu na centar grada. Ipak, danas je to jedna od najatraktivnijih lokacija na Manhattanu, a svaku nedjelju katedralu posjeti više od 3000 ljudi.

st-patricks-cathedral
St Patrick’s Cathedral

Građena je u francusko gotičkom stilu, a njezina unutrašnjost (prema mom laičkom mišljenju) jako podsjeća na Gaudijevu Sagradu Familiju u Barceloni. Prekrasna izvana i iznutra s punim pravom zaslužuje pažnju svakog prolaznika.

st-patricks-cathedral

4. Public National Library

public-national-library
Public National Library

Iako se radi o mreži knjižnica, i to trećoj po veličini u svijetu, Public National Library se u kontekstu njujorških turističkih atrakcija odnosi na onu glavnu – knjižnicu u 42. ulici na Petoj aveniji, u neposrednoj blizini Bryant Parka. Cijelo to okruženje, a i sam interijer, kao i glavna čitaonica – Rose Main Reading Room oduševljavaju.

public-national-library
Public National Library – Rose Main Reading Room

Knjižnicu je relativno nedavno obilježila nezgoda koja se dogodila u glavnoj čitaonici; sa stropa je pala ukrasna rozeta teška 7 kilograma, srećom usred noći pa nitko nije stradao. To se dogodilo 2014. i odmah se krenulo u veću obnovu. Čitaonica je bila zatvorena sljedeće dvije godine. U tom periodu je 52000 naslova trebalo biti uklonjeno i vraćeno na police čitaonice, a ovdje možeš pogledati kako je taj proces izgledao.

public-national-library-books
Public National Library

Ulaz u knjižnicu je besplatan. Obavezno svrati i uvjeri se zašto je baš ova knjižnica kulisa nekih od najpoznatijih američkih filmova.

5. Flatiron Building

flatiron-building
Flatiron Building

Od 1902. kada je sagrađena do danas, zbog svog trokutastog oblika, Flatiron je jedna od najpoznatijih zgrada na svijetu. Za ondašnje pojmove jako visoka (86.9 metara) označava početak ere izgradnje nebodera. Građena od visokih čeličnih konstrukcija za koje se u ono vrijeme sumnjalo da će izdržati jake vjetrove danas se smatra arhitektonskim remek djelom.

U ovu zgradu ne moraš ući, nemaš neki poseban razlog za to, ali svakako kraj nje prođi. Zadivit će te.

flatiron-building
Flatiron Building

Ovo je moja preporuka za ono što ne bi trebao propustiti ako šećeš Petom avenijom. Ne isključujem mogućnost da neko super zanimljivo mjesto nisam navela jer zaista ima svega.

Što se tebi čini najzanimljivijim? Kad već nismo u njemu, ajmo malo pričati o njemu. U komentarima ili na IG-u, tema New Yorka je dobrodošla gdjegod. 🙂