Puni dojmova pozdravili smo se s Phnom Phenom i krenuli dalje. Sljedeća postaja je Siem Reap u koji smo se uputili autobusom. Vožnja traje pet, šest sati, a ove su fotografije nastale na putu.

siem reap

siem reap

siem reap

siem reap

siem reap

siem reap

siem reap

siem reap

siem reap

siem reap

Po dolasku u grad smjestili smo se u solidan hotelčić u kojemu nas je na recepciji dočekalo fino voćno piće dobrodošlice i mirisni ručnici za osviježiti se. U ovom dijelu svijeta se u pravilu takvi vlažni ručnici standardno nude gostima po ulasku u smještajni objekt s obzirom na velike vrućine i sparinu.

siem reap

siem reap

siem reap

siem reap

Sjeli smo na tuk tuk i krenuli u đir po gradu. Vrlo brzo se može zaključiti da je Siem Reap puno turističkiji od Phnom Phena što, naravno, zahvaljuje blizini Angkor Wata, najveće vjerske građevine na svijetu i jedne od najčešćih točki na bucket listama putoholičara diljem svijeta.

siem reap

siem reap

siem reap

siem reap

siem reap

siem-reap

siem-reap

Italija u Kambodži

U prethodnom postu se nisam dotakla hrane pa je red da joj u ovom posvetim dva, tri retka. Ovo je amok – jedno od tradicionalnih kambodžanskih jela.

amok

Iskreno, hrana mi se nije svidjela. Neću se izvlačiti na ondašnju trudnoću pa reći da je to razlog zbog kojeg mi ništa što sam probala nije bilo fino. Zaista mislim da mi ne bi bilo fino ni da ponovo probam. Uglavnom, nakon nekoliko davanja prilika lokalnoj kuhinji još u Phnom Phenu, pronašli smo prefini talijanski restoran i držali se njega. S pizzom i lazanjama teško možeš pogriješiti 🙂 Kad smo vidjeli da isti restoran postoji i u Siem Reapu, bili smo ziheraši i ostali vjerni susjednoj kuhinji ostatak putovanja. Znam, nije neka luda priča, ali tako je bilo 🙂 Ono što je najvažnije, nećeš sigurno ostati gladan. U hotelima ćeš za doručak sigurno pronaći nešto što ti odgovara, a po gradu ima zaista raznolikih opcija za dobar obrok. A nije isključeno da će se tebi lokalna kuhinja svidjeti 🙂

Angkor Wat

Nakon večere smo se uputili kupiti karte za Angkor Wat. Obično se uzimaju unaprijed, posebno ako želiš doživjeti izlazak sunca rano ujutro što svakako preporučam. S vozačem smo se dogovorili da nas pokupi u 5.oo ispred hotela, ujutro nas je čekao u dogovoreno vrijeme i krenuli smo u taj dugoiščekivani dan.

Ranojutarnja vožnja tuk tukom je zaista nešto posebno. Još je mrak, ceste su prazne, a približavajući se Angkor Watu vidjet ćeš sve više ljudi koji idu u smjeru hrama. Pred ulazom se osjeti neko uzbuđenje, a opet smiraj u tako rano jutro. Zauzimaju se najbolje pozicije za uloviti taj prekrasan trenutak svitanja. Divno je.

angkor-wat

angkor-wat

angkor-wat

angkor-wat

Kako svi vodiči preporučuju da se dođe vidjeti to bajkovito svitanje, tako smo mislili da će biti velika gužva. Međutim, puno veći broj turista ipak dolazi kasnije tako da ćeš kroz jutro baš onako u miru i neometano moći prošetati hramom i nauživati se.

angkor-wat

angkor-wat

angkor-wat

angkor-wat

angkor-wat

angkor-wat

Angkor Wat u prijevodu znači grad hram. I zaista, kad si tamo, imaš osjećaj da si u nekom posebnom svijetu.

I ostali hramovi…

U cijenu karte je uključen obilazak i okolnih hramova, a vožnja cijelim kompleksom Angkor je iznimno dojmljiva. S vozačem tuk tuka se cijena dogovori unaprijed, on te vozi od hrama do hrama i čeka da obiđeš sve što te zanima. Dok čekaju svoje turiste, vozači se međusobno druže, jedu ili drijemaju.

siem-reap

siem-reap

siem-reap

siem-reap

siem-reap

siem-reap

siem-reap

siem-reap

siem-reap

Ako u ove hladnije dane koji nam slijede planiraš bijeg u nešto toplije krajeve preporučam ti da posjetiš Kambodžu. Mi smo u njoj proveli samo šest dana, ali je i u to kratko vrijeme uspjela ostaviti trag, i to veliki. Posjeti glavni grad i dozvoli si pustiti koju suzu, a onda pravac Siem Reap i osjeti taj zen koji ti pružaju njegovi veličanstveni hramovi.