Povod odlaska u Milano bio je jedan koncert. Kako doma imamo malu bebu, tako si vremenski nismo mogli priuštiti predugo izbivanje pa je odluka pala na sljedeći aranžman. U petak ujutro sjedamo u auto, obavimo kratki razgled prije koncerta, jurimo na koncert, spavamo, ujutro rani start natrag jer navečer igra Hrvatska protiv Rusije na Svjetskom prvenstvu i do tada moramo stići kući.

Vožnja kroz Italiju

Do Milana smo se uz nekoliko stajanja vozili šest i pol sati. Promet na nihovoj A4 je prilično gust što ne čudi s obzirom da se radi o najrazvijenijem dijelu Italije gdje gotovo cijelu jednu traku zauzimaju ogromni kamioni prevozeći raznorazan teret. S obje strane autoceste niz tvornica i pogona svih mogućih što talijanskih, što stranih firmi. No ono što posebno oduševljava je pejzaž u kojem je sve to tako lijepo posloženo. Još mi se u srednjoškolskim danima kada smo se na maturalcu vozili na potezu od Trsta do Ancone urezala u sjećanje ta divota kojom su okružene talijanske ceste. Prekrasne zelene površine bez ijednog komadića neobrađene zemlje. Baš baš lijepo, estetski oku primamljivo, pravo talijanski. Kako je ono bilo doba analognih fotoaparata na film od svega 24 ili 36 slika, pamtim osjećaj neodlučnosti što fotografirati od toliko ljepote. Međutim, pamtim i odlučnost u naumu da ću se u Italiju sigurno vratiti i ponovno se voziti njezinim krajolicima. Ovaj put to je bilo nešto sjevernije i zapadnije, ali i ovaj put sam se oduševila.

italy

Što posjetiti?

Kad smo stigli u Milano, odmah nakon prijave u hotel, brzinskog tuširanja i presvlačenja, uputili smo se do centra. Odabrali smo nekoliko must see mjesta koja smo guglali večer prije i koja stignemo obići prije koncerta. U cca četiri sata smo obišli i malo više od očekivanog, a uspjeli smo i fino ručati.

Castello Sforezco

Milansku šetnju započeli smo izlaskom iz metroa na stanici Cairoli iz koje smo se uputili prema Castello Sforzesco, ogromnom kompleksu kojim dominira dvorac iz 15. stoljeća kojega je izgradio milanski vojvoda Francesco Sforezco. Kasnije je renoviran i proširen te postaje jednom od najprostranijih citadela u Europi. Unutar kompleksa se nalazi nekoliko muzeja, arhiva i bibilioteka što nismo stigli obići. No, priznajem, više su nas zanimale šetnice, parkovi i vrtovi koji daju dodatnu atraktivnost ovom bajkovitom mjestu. U Castellu se inače održavaju mnogobrojna događanja, koncerti, izložbe, a jako je popularno mjesto među milanskim mladencima za pre-wedding photo sessione.

castello-sforezco

Više fotografija i detalja o ovom divnom mjestu možeš pronaći ovdje.

Brera

Sljedeća na listi bila je četvrt Brera, živopisni dio grada prepun malih dućana s talijanskim rukotovorinama, simpatičnih suvenirnica i tipičnih talijanskih restorana. Ručali smo pizzu u vanjskom dijelu restorančića u blizini Pinacotece. Moram li naglašavati da je pizza bila savršena? 🙂

pizza

I konobar je bio molto ljubazan 🙂

Nastavili smo šetnju divnim šarolikim uličicama. Zgrade žutih, narančastih i ostalih živahnih tonova daju dodatan šarm ovom kvartu koji je raj za ljubitelje fotografije i instagrama. Baš sve mami da bude uslikano.

brera

brera

brera

brera

brera

igor-mitoraj

Teatro alla Scala

Uputili smo se u smjeru milanske katedrale i došli do glasovitog milanskog Teatro alla Scala. Zgrada izvana nije nas se previše dojmila, ali kada znaš koja su se imena izmjenjivala na daskama njezine pozornice ipak izaziva određenu emociju i, u svakom slučaju, veliko poštovanje. La Scala je imala čast ugostiti Mariu Callas, Luciana Pavarottija i niz drugih vrhunskih umjetnika, a upravo su se tu održale premijere nekih od najpoznatijih opera na svijetu: Verdijevi Nabucco, Otello, Falstaff, Puccinijev Edgar… Inače, kazalište je dobilo ime La Scala po crkvi Santa Maria alla Scala na čijem je mjestu sagrađeno nakon što je prijašnje milansko kazalište uništeno u požaru. Da je bilo više vremena svakako bismo išli vidjeti čaroliju koja se događa unutra. Ovako to čuvamo za sljedeći put.

la-scala

Galleria Vittorio Emanuele II

Prateći kartu koju smo dobili u hotelu na putu do katedrale zakoračili smo i u Galeriju Vittorio Emanuele II, eksluzivni trgovački centar poznat čak na svjetskoj razini. Moram priznati da nije bio na našoj listi jer nam na putovanjima nekako šoping nije prioritet, ali ovo… Ovo je nešto najsjajnije što smo vidjeli. Doslovce. Blještavilo, raskoš, savršeno uglancani izlozi skupocjenih trgovina i ono najljepše – kupole. O da. Impozantne staklene kupole su nešto zbog čega ovdje moraš doći. Glava gore i divljenje. Ne možeš prestati. I zaista, gledajući u kupole s glavom gore, potpuno smo izignorirali bikove genitalije dolje 🙂 Naime, na mozaičnom tlu galerije koje sadrži grbove Rima, Firence i Torina u sklopu grba ovog posljednjeg nalazi se bik, a tradicija kaže da se za sreću upravo na mjestu njegovih genitalija moraš tri puta okrenuti na desnoj peti. Kako ljudi na tom mjestu non stop izvode vratolomije tako i bikove genitalije nerijetko moraju na renovaciju tako da – when in Milan, be gentle 🙂

vittorio-emanuele-ii

vittorio-emanuele-ii

vittorio-emanuele-ii

vittorio-emanuele-ii

Inače, galerija je nazvana po prvom talijanskom kralju, a sagrađena je polovicom 19. stoljeća. Danas su tu smještene brojne trgovine poput Prade, Louis Vuittona, Guccija, niz restorana i jedan mali luksuzni hotel.

Ako ideš u Milano, ovo je i to kakav must see. No galerija se ionako ne može izbjeći jer upravo to mjesto spaja La Scalu i Piazzu di Duomo na kojoj se uzdiže glasovita katedrala.

Piazza di Duomo i Duomo di Milano (katedrala)

Osjećaj kad iz galerije zakoračiš na taj trg naprosto ostavlja bez daha. I bez teksta. To je onaj osjećaj zbog kojeg putujem. Osjećaj potpune ugode i stopostotnog zadovoljstva. Katedrala je zaista veličanstvena i sasvim opravdano drži titulu simbola Milana i jedne od najljepših katedrala na svijetu. Građena je u gotičkom stilu i navodno ima više skulptura nego ijedna druga građevina na svijetu. Nažalost nismo uspjeli vidjeti unutrašnjost, ali to je još jedan razlog za vratiti se. Opcija za razgled katedrale je nekoliko, a popesti se na krov i doživjeti pogled na čitav grad nešto je što se ne bi smjelo propustiti.

duomo-di-milano

piazza-di-duomo

Ponekad nije lako fotografijom predočiti posebnost nekog mjesta i upravo je ovo jedno od njih. Mjesto koje sam milijun puta vidjela na tuđim fotkama po društvenim mrežama, ali ipak kao takvo nije bilo okidač. Sva sreća pa su me drugi razlozi doveli u Milano tako da sam se sama uvjerila u posebnost ovog bajkovitog trga. Zato, između ostaloga, volim putovanja. Uče te da mijenjaš perspektivu.

Iako je boravak bio kratak, uspjeli smo steći dojam o gradu, a moram priznati, i uzbuđenje oko prvog mini putovanja bez bebe pridonijelo je super pozitivnom cjelokupnom dojmu.

Ako još nisi, svakako preporučam da odvojiš vrijeme za posjetiti ovaj grad, kažu prijestolnicu mode, a ja bih dodala prijestolnicu talijanske elegancije i šarma. Jako se veselim ponovno doći, detaljnije obići Duomo, uživati u jednoj od izvedbi u La Scali i zavrtjeti se na tom svjetski popularnom biku.

Pa nek je sa srećom 🙂