Prva nedjelja adventa. Već je advent? Pa nisam ni svijeće kupila. Jurnjava po svijeće i obećanje samoj sebi kako ću barem sve poklone kupiti na vrijeme jer imam još puna četiri tjedna do Božića.

Vikend pred Badnjak. Od poklona ni p. Samo jedno veliko S. Kao stres. Tako je to bilo svake godine do ove.

Ove sam godine stvarno, ali STVARNO odlučila biti pametnija. Sad je tu i L., vratila sam se na posao nakon porodiljnog i vikende uoči Božića želim uživati u njoj, adventu i u svemu što predbožićno vijeme jest, a ne visiti po šoping centrima. Zato sam božićne poklone odlučila kupiti na vrijeme. I to baš pošteno na vrijeme, to jest, najkasnije do sv. Nikole. S obzirom da sam uz koji dan zakašnjenja uspjela ispoštovati dogovor sa samom sobom, ovdje dijelim nekoliko savjeta i spoznaja do kojih sam došla sad kad sam odlučila i uspjela biti organiziranija. (Jeeej!)

  • Zapiši kome i što pokloniti. Kad sam odlučila kupiti sve puno prije Božića, na vrijeme sam počela i promišljati o tome što kome kupiti. Tako sam neke poklone uspjela nabaviti u hodu. Kada bih primjerice išla u veću nabavku po špeceraj, što obično obavljam u šoping centrima, usput bih kupila i neki poklon. Imajući na umu, ali i u mobitelu popis svega što želim kupiti, neke stvari sam obavljala na putu kući s posla ili za vrijeme pauze. Malo pomalo uspjela sam kupiti većinu poklona. Bez gužve i bez stresa.
  • Kupuj online. Danas više nego ikad koristimo onu nemam vremena. Uvijek nam fali koji sat ili koji dan više. Međutim, kad je šoping u pitanju, ne može se reći da nema lijeka. Neki ju prakticiraju češće, neki rjeđe, neki nikad (ili više nam takvih?!), ali kupnja online je neosporivo odlično rješenje kad je frka s vremenom. Često ćeš neke stvari naći i povoljnije. Treba samo pripaziti da se poklon naruči na vrijeme.
  • Uradi sam iliti DIY. U moru čarapa, potkošulja, rukavica i ostalih sličnih potrepština koje smo navikli dobivati i darivati za Božić, lijepo je nekoga iznenaditi na drugačiji način. Napravi sitnicu u koju ćeš unijeti dio sebe. To može biti čestitka, simbolična dekoracija za kuću, svijećnjak, kuglica za bor. Inspiraciju možeš naći na Pinterestu i Instagramu koji su preplavljeni DIY idejama za Božić. Ja se uglavnom držim sitnih kolačića u staklenoj ili limenoj posudi i homemade likera koji stavim u malu bočicu. Nešto napišem ili samo zavežem prigodnu vrpcu i fora poklončić je tu.

Savjeti gore će ti pomoći da izbjegneš gužve, stres i strku u zadnji čas, a planiranjem unaprijed ćeš i garantirano manje potrošiti.

I još nešto…

Ove sam godine odlučila obratiti pažnju i na sljedeće:

  • Kupuj hrvatsko. Jer zašto ne? Zašto ne potaknuti domaću proizvodnju, domaće ljude i njihove male firme i obrte? Izbora ima više nego ikad. Advent u Zagrebu, a i u ostalim gradovima je pun štandova s proizvodima lokalnih proizvođača. Ako ti se ne da šetati po gužvovitom centru grada, posjeti online trgovine. Od odjeće, stvarčica za kuću do igračaka za djecu – sve možeš kupiti online. Škicni na stranice brendova MustraDilemma, zaviri na blog Domaćice i vidi koju nam je divnost ona pripremila. Ovo su samo neki od prijedloga. Izbor je ooogroman i vjerujem da za dragu osobu, osim potkošulje made in Turkey, sigurno možeš pronaći i neku sitnicu proizvedenu u Hrvatskoj.
  • Daruj onome kome najviše treba. To bismo trebali činiti tijekom cijele godine, ali ako nismo dosad, ajmo krenuti s ovim Božićem. Nikad nije prekasno niti prerano za pomoći nekome. Ako imaš dijete, sigurno imaš i koju igračku ili slikovnicu koja nije u upotrebi. Daruj ih. Možda imaš i neke nove novcate hlače koje već dvije godine čekaju da skineš tri kile pa ćeš ih onda obući. Vjerojatno onda možeš bez njih. Daruj ih. U krajnjoj liniji, ako trošiš određen dio novaca na božićne poklone, odvoji mali postotak za kupiti sitnicu nekome kome više treba nego tebi i meni. Potakni i ljude oko sebe da učine isto. Dogovori se s članovima obitelji ili s kolegama na poslu ili s prijateljima s faksa i zajedničkim snagama razveselite nekoga. Možeš se priključiti i meni. Početkom tjedna ću na Instagramu objaviti kako ćemo i kome uljepšati ovaj Božić. Stay tuned.

UPDATE 17.12.2018. Obitelj i nekolicina prijatelja prikupljamo stvarčice kojima bismo razveselili djecu i mlade u Domu za djecu u Nazorovoj. Na ovom linku ćeš vidjeti što je najpotrebnije i bilo bi mi jako drago da nam se priključiš. Ako si u Zagrebu, svoju donaciju možeš ostaviti u knjižari Dominović u zgradi NSK do petka, 21.12.2018 u 20 sati. U subotu već planiramo odlazak u dom. Ako pak nisi u Zagrebu, vjerujem da i u tvojoj blizini postoji netko kome malom gestom možeš uljepšati Božić. Unaprijed hvala što si odlučio biti dio ove priče 🙂